13 juli 2024
Algemene beschouwingen
Op dinsdag 9 juli zijn er in onze gemeenteraad algemene beschouwingen gehouden door alle fracties. Onze fractie trapte af.
Al twee jaar waarschuwen wij het college dat er keuzes gemaakt moeten worden vooral rondom onze financiën. Eindelijk gaat dat nu gebeuren.
Onze bijdrage leest u hieronder.
Geacht college, geachte collega raadsleden, geachte inwoners en ondernemers van onze gemeente West Betuwe,
Samen-leven is een opgave voor de mens. Dat betekent niet dat samenleven uitsluitend een last is; het is ook een gave en een vreugde. Maar het is bij tijd en wijle wel lastig. Het is een kunst om in vrede met elkaar te leven. Mensen zijn elkaar niet steeds tot een hand en een voet, integendeel, soms ervaren ze elkaar als vijanden, als bedreigers van elkaars bestaan, van elkaars vrijheid. Daar moeten wij dus mee dealen.
De wereld is in rep en roer. Er zijn oorlogen, ja veel oorlogen. Wij weten niet wat de toekomst zal brengen. Dat vindt u ook terug in de bijbel.
In Mattheus 24 leest u:
6 En gij zult horen van oorlogen en geruchten van oorlogen; ziet toe, wordt niet verschrikt; want al die dingen moeten geschieden, maar 7nog is het einde niet
7 gWant 8het ene volk zal tegen het andere volk opstaan, en 9het ene koninkrijk tegen het andere koninkrijk; en er zullen zijn hongersnoden, en pestilentiën, en aardbevingen in verscheidene plaatsen.
8 Doch al die dingen zijn maar een beginsel der 10smarten.
Wat zijn Gods bedoelingen met Zijn wereld? Die zijn samen te vatten in de formule van de komst van het Koninkrijk van God. Hij maakt daartoe gebruik van mensen, dingen en instituten. Het komt er voor u en mij op aan wij voor Hem zijn of tegen Hem zijn.
Beste mensen, er is hier op aarde geen toekomst. Wij moeten die toekomst ergens anders zoeken. Waar? Bij God alleen is die toekomst te vinden. Het hebben van dat perspectief, het dus ook zeker weten, geeft bescheidenheid en ook ontspanning. Dat gunnen wij u ook.
Dit perspectief is ook van belang voor ons bij de behandeling van de perspectiefnota. Wij hebben als gemeenteraad een grote verantwoordelijkheid. Regeren is vooruitzien. Dus ook financieel gezien.
Wij willen het college danken voor de heldere informatie. Of het nu Grex betreft de bestuursrapportage of de perspectiefnota 2025… geeft een doorkijkje..
Ik keek terug in de stukken van vorig jaar. Wij dienden toen een motie in (die helaas net niet is aangenomen, de bekende enkele stem) om voor de begrotingsbehandeling 2024 een overzicht op te stellen van substantiele incidentele en structurele bezuinigingen. Dat vonden we toen al van belang. Maar ondanks het feit dat deze motie toen niet is aangenomen heb ik toch gemeend om onze verantwoordelijkheid te nemen en de griffie te verzoeken om werkgroep van de raad samen te stellen om hier juist wel over na te denken. We zijn nu een jaar verder, maar die werkgroep Auditcommissie + is al drie keer bij elkaar geweest. Wij als SGP nemen daar actief aan deel, samen met nog 4 (?) fracties. Ik roep elke fractie op om hieraan deel te nemen.
Ook schrijft u nu dat er grote opgaven wachten met een financiele impact.
Onze bijdrage verdeel ik in drie punten:
1)Jaarrekening en Grex
Een positief resultaat, dat niet echt positief is. Veel taken zijn niet uitgevoerd. Wij hebben daar enerzijds begrip voor. Wij hopen dat dit ook inzicht geeft richting de toekomst. Wat is realistisch begroten ? Het is in ieder geval zeker, dat er niet op de hoek een aantal capabele mensen beschikbaar is. Wij hopen dat de flexibele poel werken hier ook aantrekkelijk maakt. Kunt u daar iets over zeggen ?
Jammer dat we de voorziening met 2.4 ME moeten verhogen. Aan de andere kant is de WBI-subsidie van 3.6 ME voor de Plantage nog niet verwerkt.
Hondsgemet-Noord blijft een groot risico. We hebben in dit kader te maken met de ontsluiting van de A-15, de randweg N327 et. Ik pleit hierbij nogmaals voor de tweede Lingebrug. College, zou u hierop kunnen reflecteren m.b.t. de aanpak, lobby en risico’s van dit alles? U geeft aan dat het masterplan voor Hondsgemet Noord wordt opgesteld dit jaar. Geeft u dan ook inzicht in alle risico’s m.b.t de ontsluiting etc.?
2) Eerste bestuursrapportage 2024
Ik moet heel kort zijn. Het betrof natuurlijk ook maar een korte periode
Enkele opmerkingen
WRP2025 (water rioleringsplan)… Heel helder dat de 774 kE aan het WRP wordt toegerekend, maar uiteraard heeft dit effect voor de lasten van onze burgers. Kunt u daar reflecteren? Dit ook in het kader van onze motie (24 april) om de bekostiging van nieuwbouwplan zuiver te houden en dat niet te verwarren met een gedeeltelijke financiering vanuit het WRP.
U spreekt over klimaatverandering, ook dat het groeiseizoen eerder begint. Ik herinner me dat b.v. in 2022 er juist minder gemaaid is om reden van droogte. Zal zich dat niet uitmiddelen ? Is die 200 kE echt nodig vind u ?
Structurele afwezigheid blz 46… U vraagt 155kE extra. Zou u een soort trend kunnen geven ?
Ik heb het gevoel dat er een beter maaibeleid is. Meer bloeiende kruiden etc. Ik krijg daar nu, naast de negatieve, ook positieve opmerkigen over
Ook wil ik graag een compliment voor de aanpak oud en nieuw. Mensen waarderen de stevige aanpak.
3) Perspectiefnota
Besturen
Wij zijn het helemaal eens met het doel dat de dienstverlening moet verbeteren. Aandacht voor ondermijning.
We kunnen de discussie VTH-taken onder het kopje Wonen/Werken maar ook besturen doen.
- Het de bedoeling van de gemeenteraad is om de dienstverlening naar inwoners en bedrijven te verbeteren.
- Het college de regie wil nemen ter verbetering van de dienstverlening van Vergunning- Toezicht – en Handhavingstaken bij de Omgevingsdienst Rivierenland
- De Ondernemingsraad van de gemeente West Betuwe op 27 maart 2024 negatieve adviezen heeft uitgebracht met bettrekking tot het terughalen van vergunningsverleningstaken
- Het terughalen van genoemde taken grote financiële risico’s voor de gemeente met zich meebrengt;
- De perspectievennota in de meerjarenramingen geen sluitende begrotingen laat zien voor de jaren 2025 t/m 2028.
Wij vinden
- Het voor zowel de gemeente als de Omgevingsdienst Rivierenland erg ingewikkeld is om deze dienstverlening te verbeteren terwijl er door de gemeente gestuurd wordt op terughalen van taken;
- alleen dan optimaal samengewerkt kan worden met de Omgevingsdienst Rivierenland tot een duurzame verbetering van de dienstverlening als er helderheid is voor zowel de gemeente als de ODR;
- de grote investeringen die gemoeid gaan met het terughalen van de V-taken te risicovol zijn.
Daarom hebben wij vragen voor het college in de vorm van een motie.
Wonen
Onze eigen inwoners moeten wij ook betrekken bij de woningbouwbehoefte., dus niet aantallen, maar ook soorten woningen ? Weet u dat voldoende goed ?. Bv.. in Opijnen worden er 25 flexwoningen neergezet, is de bevolking daar erbij betrokken c.q. is draagvlak ?
Onze inwoners eerst…. Kan besluitvorming echt al niet al in januari plaatvinden in plaats van pas in Q2, 2025, dan is het snel al weer september.
Straatje erbij… college, doe je best… er moet in elke kern wat gebouwd worden. Graag voor de mensen die in de kernen wonen.
Werken
Aantrekkelijk maken van het centrum van Geldermalsen. Hoe ziet u zich dat voor u. Ik denk o.a. het gratis maken van het parkeren.
U geeft enerzijds aan het winkelaanbod te behouden, het ondernemerschap te faciliteren. Kunt u dat wel als u de 30 k schuldhulpverlening schrapt. Graag uw reflectie.
Leven
Rotonde Lingeborg blijft een zorg. Wanneer komen de acties? Neem ons mee. Dit geldt b.v. ook voor de kruising Zeiving - Nieuwe Zuiderlingedijk in Asperen. Kunt u ons updaten?
Geluid A15, zuid west boog, ooit zouden we een echte nul-meting uitvoeren voordat we de windturbines zouden plaatsen. We zien nu voor Meteren, Waardenburg, Deil en zelfs Tuil een grote cumulatie van geluid komen.
In bepaalde gebieden zien we nu check op maximering van geluid. Dat kan dus wel. Kan het college iets toezeggen op dit gebied, zodat wij opkomen voor de leefomgeving, voor onze inwoners.
Omzien
Als SGP zijn we positief dat er een herstelplan Sociaal domein komt, wij kijken hier erg naar uit.
Begraafplaatsen, blij met aangenomen voorstel en dat er dit jaar voorstel komt voor herinneringsmonumenten. Komt dat echt dit jaar college ?
Participatie
Als SGP hebben we wat moeite met de inhoud van burgerparticipatie. Vorig jaar hadden we het over de dijkversterking. Ik heb niet de indruk dat we de mensen meegenomen hebben. In het algemeen zijn de verwachtingen van ons en van onze burgers niet gelijk bij gebiedsgericht ontmoeten. Graag wil ik daar nog een keer met de raad over nadenken. Collega’s, zullen we dat na het reces oppakken?
Resumerend,
Zorgen zijn er. Financiele zorgen richting de toekomst. Het is duidelijk dat niet alles meer kan, we moeten keuzes maken. Heldere keuzes, daar ligt een grote uitdaging voor.
In het amendement Nieuw beleid van de coalitiepartijen staat een afsluitende zin :Het college krijgt de opdracht alle nieuwe beleid mee te nemen in de totale afweging van de voorstellen die gemaakt worden ten behoeve van de begroting 2025 met gebruik van de in de auditcommissie plus opgestelde afwegingsleidraad. Wij vinden dat ook beslispunt 2 daar dan bij hoorr.
We horen bij de 4 % van duurste gemeenten. Dat vinden wij erg moeilijk te accepteren.
Maar het is echt niet allemaal kommer en kwel. We zijn een mooie fijne gemeente, een gemeente op een bijzonder drukke plek in Nederland, we hebben grote uitdagingen. Hierbij denk ik vooral aan het sociale domein. Mensen laten we op elkaar letten.
Geacht college, griffie, collega’s en allen in die hier in dit nieuwe huis mogen werken, dank voor jullie inzet. Gods zegen toegewenst.
Lourens van Bruchem
SGP West Betuwe